!Vím jak chutná vzduch,vážení!

proč nebýt obezní?

15. června 2008 v 19:48 | Strawberry:) |  !!!FŮŮŮJ!!!
  • zvyšuje riziko srdečních onemocnění
  • zvyšuje riziko cukrovky
  • zvyšuje riziko bolestí kloubů a páteře
  • zvyšuje riziko hormonálních poruch, potíží s otěhotněním
  • zvyšuje riziko mozkových příhod
  • zvyšuje riziko úmrtí
  • může způsobit pocit ošklivosti
  • může způsobit mnohdy neúspěch mezi kamarády
  • může způsobit pocity neštěstí a samoty
  • může způsobit pocit vyčlenění nebo nezařazení do kolektivu
  • může způsobit nízké sebevědomí
  • může způsobit neúspěch ve škole, v zaměstnání

Obezita-definice

TEORIE
Životní styl hraje významnou úlohu ve zdraví, vývoji organizmu a nemoci. Nedostatečný pohyb, trvalý stres a neadekvátní nevyvážená výživa usnadňuje vznik a vývoj civilizačních nemocí jako je ischemická choroba srdce, vznik cévních mozkových příhod, urychluje vznik některých nádorů. Dle statistických údajů se celosvětově zvyšuje množství lidí s nadváhou a obezitou. Tyto onemocnění doprovázejí další nemoci jako je vysoký krevní tlak, cukrovka druhého typu, poruchy tukového metabolizmu, onemocnění jater a žlučníku, vyskytuje se vyšší výskyt nádorů.

1.Definice obezity.
Obezita je skupina nemocí s individuální poruchou řízení energetiky organizmu s podílem dědičné náchylnosti a působením "toxického prostředí", které vede hromadění tukových rezerv. Náchylnost se projeví při pozitivní energetické bilanci organizmu. Jedná se často o nízké pohybové aktivity s prolongovaným stresem a příjmem stravy s vysokým glykemickým indexem, čímž dochází k ukládání tuků do rezerv organizmu. Důležitější je často nízká pohybová aktivita a genetická predispozice. Toto onemocnění se manifestuje u vybraných skupin obyvatelstva. Častěji se vyskytuje s narůstajícím věkem a u některých chronických onemocnění, které zhoršují prognózu a kvalitu života. Rozhodující je nejen dědičnost, ale i životní styl. Civilizační nemoci, mezi které řadíme i obezitu, jsou spojeny se závažnými chorobami.

2.Obezitu hodnotíme indexy tělesné hmotnosti.
Známým ukazatelem je tzv. body mass index, který se vypočte podle vzorce :
hmotnost v kilogramech / (výška v metrech )2dle kterého můžeme zjistit jednotlivé fáze nadváhy až obezity:
stadium I BMI 25 - 30kg/m - lehká otylost
stadium II BMI 30 - 40kg/m2 výrazná otylost
stadium III nad 40kg/m2 - morbidní otylost.

3.PŘÍČINY OBEZITY
a, dědičné faktory.
Vrozené genetické poruchy se projevují narušením biochemických procesů organizmu. Všechny vrozené metabolické poruchy jsou způsobovány abnormální funkcí specifického enzymu, vyvolanou defektem jediného genu. Jednotlivé poruchy se ve svých účincích liší. V některých případech je abnormální enzym zcela nefunkční, v jiných zůstává alespoň reziduální - zbytková aktivita. Je přes 30 genů, které vedou k náchylnosti k obezitě. Proto můžeme vidět extrémní obezity i při nízkém energetickém příjmu potravy, která stačí na postupné zvyšování hmotnosti při nízké pohybové aktivitě. Dědičné faktory se podílí 25-42% na celkové energetické bilanci organizmu.

b, výška hladiny klidového energetického výdeje .
Nárůst hmotnosti, dle vědeckých studií, je především ovlivněn HLADINOU klidového energetického výdeje, lze tedy říci "jak máme seřízené" metabolické procesy. Když je organizmus seřízen jako "šetřílek", tak sice přežijeme hladomory, ale při normální stravě jsme "tlustí". Na druhé straně jestliže váš organizmus je "seřízen jako marnotratný a rozhazovačný", pak by jste nepřežili hladomory, ale při normálním příjmu jste "hubení". Nařízení energetického metabolizmu je složité a podílí se na něm genetické predispozice, hormonální faktory, nervová soustava, celkové i lokální řídící mechanizmy. Výška klidového metabolizmu se podílí od 55 -70% na celkové energetické bilanci za den!! Mimo genetické podmíněnosti je zde vliv věku a pohlaví, dynamika změn hmotnosti, účinek hormonů, změny v těhotenství, vykonávaná fyzická aktivita a její změny, stop kuřáctví, změny zevní teploty, typ a frekvence stravování a hlavně odraz držení různých diet

c, postprandiální termogeneze neboli vliv požité stravy na metabolické procesy vstřebávání.
A, obligatorní - závislé na trávení, metabolizmu vstřebávání jednotlivých živin.
B, fakultativní - vztahu k aktivaci sympatického nervového systému - obdoba aktivace těla při působení chladu nebo při extrémních psychických změnách. Uvedená reakce je řízená metabolickými mechanizmy hnědé tukové tkáně, která obsahuje velké množství mitochondrií (elektráren buňky) a informačních proteinů (bílkovin). Tzn., že určité druhy živin uvedou do činnosti sympatický nervový systém, přičemž dochází k vysokým ztrátám energie. Uvedené fyziologické zákonitosti se využívá u některých diet, jako je známá a používaná vysokobílkovinná Atkinsonova dieta, kdy vlastní vstřebávání bílkoviny vyvolává vysoké ztráty energie a navíc uvedená dieta má i jiné metabolické důsledky.
Tímto způsobem můžeme ovlivnit celkovou energetiku těla jen v 8-12% .

d, pohybová aktivita se může podílet maximálně 20% na změně celkového energetického výdeje.
Fyzické cvičení není důležité pouze z hlediska vydání tělesné energie z tukových zásob, ale účinek je daleko širší. Je zde význam redistribuce krve, citlivost jednotlivých tkání vůči inzulínu a energetickým substrátům a jejich rezervním formám, jako je glykogen.
e, Obezita se vyskytuje ve spojení s metabolickým syndromem.
Obezita je spojena s diabetem, hypertenzí a jinými metabolickými abnormalitami, včetně nádorů. Léčíte-li obezitu, odstraníte příčinu i zbylých onemocnění, jako je tomu například u Reavenova metabolického syndromu X ( Syndrom X - Reaven G.M., ), který je nazýván Tichou smrtí nebo Smrtícím kvartetem. Uvedené typy onemocnění zpočátku nebolí, tak je tomu i u cukrovky, ale první závažné projevy buď přímo zabíjí (náhlá smrt, cévní mozková příhoda, infarkt myokardu atd.) nebo nastávají závažné komplikace, které významným způsoben omezují život nemocného a které nelze již vyléčit.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama